kasjannna:
To jeszcze raz ja. Mam wielką prośbe, o sprawdzenie mojego rozwiązania w zadaniu, tego poprzedniego z tymi "cukierkami" gdyż nie jestem pewna swojego wyniku w nim zapisze jak mi wyszło:
Rozwiązanie:
1/2x + 1/3y=18 /6
1/2 = 1/3y /6
3x+2y=3
3x=4y / (-1)
3x+2y=3
-3x= -4y
3x+2y=3
-3x+4y= 0
6y=3 /6
y= 1/2
3x=4 x 1/2
y=1/2
3x=2 /:3
y=1/2
x=2/3
y=1/2
Niewiem wydaje mi się że, to rozwiązanie jest złe i wogole to pytanie w w tym zadaniu ile cukierków zostało? to jak.. prosiłabym o pomoc i poprawkę zadania z dokładnym rozwiązaniem, bardzo mi zależy zadanie jest mi potrzebne na jutro. Z góry dziękuje.
2 gru 21:18
Jakub:
Zrobiłaś błąd na samym początku. Mnożysz przez 6. I w pierwszym równaniu powinnaś 18 pomnożyć przez 6, a nie podzielić jak zrobiłaś.
Widzę, że dalej rozwiązujesz poprawnie. Tylko ten błąd na początku.
2 gru 23:17