geometria analityczna
xyz: W trojkacie ABC dwie wysokosci zawieraja sie w prostych k: x+y−4=0 oraz l: 2x−y=0. Wyznacz
rownania ogolne prostych, w ktorych zawieraja sie boki tego trojkata, wiedzac, ze A(0,2).
Ktos cokolwiek? Nie mam pojecia jak to zrobić, bardzo proszę o pomoc
16 gru 18:45
dero2005:
l: y = 2x
a
l = 2
| | 1 | |
yAB = aAB(x−xA)+yA = − |
| x + 2 ⇒ x−2y−4 = 0 |
| | 2 | |
k: y = −x+4
a
k = −1
y
AC = a
AC(x−x
A)+y
A = x + 2 ⇒ x−y+2 = 0
liczymy współrzędne punktu B
−x+4 = −
12x+2
x = 4
y = 0
liczymy współrzędne punktu C
x + 2 = 2x
x = 2
y = 4
współczynnik kierunkowy prostej BC
y
BC = a
BC(x−x
B)+y
B = −2x+8 ⇒ 2x+y−8 = 0
z rysunku to może dokładnie nie wynika, ale rysunek jest tylko pomocniczy
16 gru 19:17
xyz: dziękuję bardzo! jestem mocno wdzięczny
16 gru 19:30