,
nieumiemmatmy: 1.Najmniejszą wartością wyrażenia 2 − 3sin2x jest:
A. −3 B. −2 C. −1 D. 0 podaj obliczenia.
2. Wartość wyrażenia cos62(stopni) + cos58(stopni) / cos45*(sin43* + sin 47*) jest równa?
Prosze o pomoc z tymi zadankami
16 gru 18:21
nieumiemmatmy: W 2 zadaniu
wychodzi mi cos(90 +30)−−> −sin(30) czyli −1/2
na dole ulamka cos45=p{2)/2*sin(90)=1
czyli −1/2/p{2)/2 =−=p{2)/2
Podane wyniki w zadaniu to
A.1/2 B.1 C.p{2) D.2
I nie pasuje mi niestety, co robię źle?
16 gru 18:30
nieumiemmatmy: *W 2 zadaniu
wychodzi mi cos(90 +30)−−> −sin(30) czyli −1/2
na dole ulamka cos45=√2/2*sin(90)=1
czyli −1/2/√2/2 =−=√2/2
Podane wyniki w zadaniu to
A.1/2 B.1 C.√2 D.2
I nie pasuje mi niestety, co robię źle?
16 gru 18:34
Eta:
zad 2/ odp B)
zad1/ odp C)
1/ 0≤ sin
2x≤1 /*)−3)
−3≤ −3sin
2x≤ 0 / +2
−1≤ 2−3sin
2x≤2
odp B) −1
| | 2cos60o*cos2o | |
2/ |
| = ......... =1 |
| | | |
16 gru 18:44
nieumiemmatmy: Dziekuje za pomoc, aczkolwiek wciaz nie rozumiem tego 2 zadania, nie mozna tego wyliczyc w taki
sposób w jaki próbowałem?
16 gru 18:51