LcK: Dany jest wielomian W(x)=3x2(4−x)(x+2). Wskaż trzy wielomiany stopnia trzeciego, przez które
jest podzielny wielomian W(x). PROSZĘ O POMOC
15 gru 15:27
Andrzej: Ten wielomian jest iloczynem czterech czynników liniowych: 3x, x, 4−x, x+2. Mnożąc trzy z tych
czynników otrzymasz szukany wielomian stopnia trzeciego.
15 gru 17:10
LcK: ale jak to rozpisać?
15 gru 17:39
Ghost: :
* <− to oczywiście znak mnożenia
W(x) = −3x
2 * (4−x) * (x+2) −−−> taka wersja jest w moim zbiorze zadań i takiego rozwiązania
będzie szukać większość osób, które tu trafią, bo autorowi po pół roku to juz raczej nie
potrzebne

−3x
2 = −3x * x
P(x) − wielomian stopnia trzeciego, przez który podzielny jest wielomian W(x) −−−> czyli
szukamy P(x)
Q(x) − taki wielomian, dla którego W(x) = P(x) * Q(x)
1. P(x) = −3x
2 * (4−x) = 3x
3 − 12x
2, Q(x) = (x+2)
2. P(x) = −3x
2 * (x+2) = −3x
3 − 6x
2, Q(x) = (4−x)
3. P(x) = −3x * (4−x) * (x+2) = 3x
3 − 6x
2 − 24, Q(x) = x
28 maj 21:11