16 gru 17:34
Eta:
Wrzucaj tu na forum po dwa zadania ......
16 gru 18:15
PW: "sprawa wagi państwowej"? Zamierzasz − jak już zdasz do następnej klasy − zostać premierem?
16 gru 22:53
Eta:
16 gru 23:12
Janek191:
Np. 3
| | x | | 1 | | 4 | |
a) |
| − |
| = |
| ; x ≠ −2 i x ≠ 2 |
| | x +2 | | 2 − x | | x2 − 4 | |
| x | | 1 | | 4 | |
| + |
| = |
| |
| x + 2 | | x − 2 | | (x −2)*(x +2) | |
| x*(x −2) + 1*( x +2) | | 4 | |
| = |
| |
| ( x −2)*(x +2) | | (x −2)*( x +2) | |
| x2 − 2 x + x +2 | | 4 | |
| = |
| |
| (x −2)*(x + 2) | | (x −2)*(x +2) | |
x
2 − x + 2 = 4
x
2 − x − 2 = 0
( x − 2)*(x +1) = 0
x = 2 lub x = − 1 ; x = 2 − odpada
Odp. x = − 1
=========
17 gru 00:58
Janek191:
b)
8 x
4 + x
3 + 64 x + 8 = 0
x
3*( 8 x +1) + 8*( 8 x + 1) = 0
( 8 x + 1)*(x
3 + 8) = 0
8 x + 1 = 0 lub x
3 + 8 = 0
8 x = − 1 lub ( x + 2)*( x
2 − 2 x + 4) = 0 ; W równaniu kwadratowym Δ < 0
==================
17 gru 01:09