Zmierzono dwukrotnie kat pod jakim widac pewna wieze.Pierwszy pomiar dokonany zostal z
odleglosci trzy razy wiekszej niz pomiar drugi.Wiadomo rowniez ze kat pod jakim widac wieze
przy pierwszym pomiarze jest dwa razy mniejszy niz przy drugim pomiarze.Oblicz miary
zmierzonych katow
Jak to zadanie ugryźć?
AC = 3BC
| DC | |
= tgα | |
| AC |
| DC | |
= tg2α | |
| BC |
| DC | |
= tgα | |
| 3BC |
| 2tgα | ||
3tgα = | zał cosα≠0 cos2α≠0 | |
| 1−tg2α |
| 1 | ||
tgα = 0 tg2α = | ||
| 3 |
| √3 | ||
tgα = | ||
| 3 |