Extrema
Justyna: Jak postapic dla funkcji okreslonej wzorem:
y=2−|x|
f(x)={2−x dla x∊(0,∞)
{2+x dla x∊(−∞,0)
f`(x)={−1 dla x∊(O,∞)
{1, dla x∊(−∞,0)
Sprawdzam ciaglosc funkcji w punkcie x=0
lim 2−x=2
x−>O+
lim 2+x=2
x−>0−
Zatem funkcja jest ciagla w punkcie x=0, co powinnam dalej zrobic?
Obliczyc pochodne jednostronne?
Obliczylam i wyszlo mi:
f+(0)=0
f−(0)=0
i nie wiem co z tego faktu wynika i dlaczego w punkcie x=0 ma byc maksimum lokalne,dlacego nie
minumum?Jak mam ustalic lopatologicznie te znaki?
15 gru 15:25
Andrzej: Sama policzyłaś że w zerze pochodna zmienia znak z plusa na minus, czyli funkcja z rosnącej
staje się malejącą. Czyli maximum...
15 gru 17:21