przestrzenie metryczne
ann:

dla jakich wartości parametru a∊R podany zbiór jest przestrzenią zupełną, zwartą, spójną?
{x∊R; x
2−3x+2≤a}
mam zatem taką parabolę i prosze o pomoc okreslenia kiedy bedzie to przestrzen
zupelna/zwarta/spojna
16 gru 16:35
ann: zupełny−domkniety
zwarty− domkniety i ograniczony
spojny− gdy tak jakby w jednym kawałku
ale nie potrafie sobie wyobrazic jak to ma byc, tzn jak okreslic to "a"
16 gru 16:38
ann: bardzo prosze o pomoc w tym przykladzie abym mogla rozwiazac kolejne
16 gru 16:39
henrys: x
2−3x+2−a≤0
Δ=9−8+4a=1+4a
| | 1 | |
1) 1+4a<0 →a<− |
| masz zbiór pusty |
| | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
2) 1+4a=0 →a=− |
| masz jeden element x= |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 3−√1+4a | | 3+√1+4a | |
x1= |
| , x2 = |
| x należy do przedziału <x1,x2> |
| | 2 | | 2 | |
16 gru 16:58
ann: czyli przpadek 1 to zwarty? 2 zupelny? i 3 spójny? czy jak? bo straszni mi sie to miesza
16 gru 17:02
ann: podpowie ktos jak to doklkadnie wygląda?
17 gru 17:28