Granica ciągu nie istnieje
Ania:*: Hej, mam problem, jeden przykład rozwiązałam, a w drugim granica ma nie istnieć i to ten
przykład.
Jak to sprawdzić?
| | |x|3−5x | |
b) f(X)= |
| , x0=0 |
| | |x| | |
+ mógłby mi ktoś wytłumaczyć dokładnie kiedy granica istnieje, kiedy nie, kiedy prawostronna
lub lewo czy coś? Nie rozumiem tego :C
16 gru 15:55
Ania:*: Proszę pomóżcie mi, bardzo mi na tym zależy
16 gru 16:15
Dawid: Jak granice jednostronne są różne to wtedy ona nie istnieje
16 gru 16:35
Ania:*: okej, a jak je tu policzyć?
16 gru 16:45
Dawid: | | x3−5x | | x(x2−5) | |
lim x−>0+ |
| =lim x−>0+ |
| =lim x−>0+ x2−5=02−5=−5 |
| | x | | x | |
| | x3−5x | | 5x | |
lim x−>0− |
| =lim x−>0− |x|2− |
| =5 |
| | x | | |x| | |
16 gru 16:55