matematykaszkolna.pl
Udowodnij Ola: Udowodnij że dla dowolnych liczb rzeczywistych a≠0 i b≠0 takich, że a2+b2=1 prawdziwa jest nierówność (1+1a2) (1+1b2)≥9
16 gru 15:54
Ola: Jeden przez a kwadrat i jeden przez b kwadrat . Trudne do odczytania emotka
16 gru 15:55
zzz: Zapisz to tak jak powinno być używając dużego ułamka U..{..}
16 gru 16:42
PW: Wskazówka Skorzystać z twierdzenia odwrotnego do jedynki trygonometrycznej.
16 gru 23:48
Janek191: a ≠ 0 i b ≠ 0 i a2 + b2 = 1 ⇒ b2 = 1 − a2 a ∊ ( − 1; 1) \ { 0}, b ∊ ( − 1, 1) \ {0}
 1 1 1 1 1 
( 1 +

)*(1 +

) = 1 +

+

+

=
 a2 b2 b2 a2 a2*b2 
 a2*b2 a2 +b2 1  2 + a2*b2 
=

+

+

=

=
 a2*b2 a2*b2 a2*b2 a2*b2 
 2 + a2*(1 − a2) 2 + a2 − a4 
=

=

 a2*(1 − a2) a2 − a4 
czyli
 2 + a2 − a4 
f(a) =

 a2 −a4 
 2 a − 4 a3)*(a2 −a4) − (2 + a2 − a4)*(2 a − 4 a3) 
f '(a) =

=
 (a2 − a4)2 
  8 a3 − 4a 2 2 
=

= 0 ⇔ a = 0 ( odpada ) lub a = −

lub a =

 (a2 − a4)2 2 2 
 2 2 
f − osiąga minimum lokalne dla a = −

i dla a =

 2 2 
 2 2 + 0,5 − 0,25 2,25 
ymin =f ( −

) =

=

= 9
 2  0,5 − 0,25 0,25 
oraz
 2 
ymin =f(

) = 9
 2 
17 gru 00:15
Wazyl: Zachodzi nierówność:
2 1 


a2+b2 a2b2 
Po prostych przekształceniach otrzymujemy tezę.
17 gru 00:52
PW: Ola wprawdzie się nie interesuje losami rozwiązania, i nie napisała czy można użyć pochodnej (jak to zrobił Janek191), ale pokażę jak zrealizować pomysł z "jedynką". Prawdziwe jest twierdzenie: jeżeli dla pewnych liczb a,b∊R spełniona jest równość a2 + b2 = 1, to istnieje α∊R, taka że a = sinα i b = cosα. Twierdzenie to jest twierdzeniem odwrotnym do "jedynki trygonometrycznej". W takim razie
 1 1 1 1 
(1+

)(1+

) = (1 +

)(1+

) =
 a2 b2 sin2α cos2α 
 1 1 1 
= 1 +

+

+

=
 cos2α sin2α sin2αcos2α 
 sin2α+cos2α 1 
= 1 +

+

=
 sin2αcos2α sin2αcos2α 
 1 1 2 
= 1 +

+

= 1 +

=
 sin2αcos2α sin2αcos2α sin2αcos2α 
 8 8 8 8 
= 1 +

= 1 +

= 1 +

≥ 1 +

= 9,
 4sin2αcos2α (2sinαcosα)2 sin2 1 
przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy sin2α = 1 lub sin2α = −1, to znaczy gdy
 2 2 
a = ±

i b = ±

 2 2 
17 gru 20:39
Eta: To jeszcze ja dorzucę emotka 3 sposób a2+b2=1 ⇒ b2=1−a2 i a, b≠0
 1 1 
jeżeli taka nierówność (1+

)(1+

)≥9 zachodzi to przekształcam ją
 a2 b2 
równoważnie (a2+1)(b2+1) ≥9a2b2 ⇔ (a2+1)(2−a2) ≥9a2(1−b2)⇔ −a4+a2+2≥ −9a4+9a2 ⇔ 8a4−8a2+2≥0 /:2 4a4−4a2+1≥0 ⇔ (2a2−1)2≥0
 1 2 2 
równość zachodzi dla a2=

⇔ a=±

i b=±

 2 2 2 
zatem nierówność wyjściowa jest prawdziwa c.n.w
17 gru 21:30
PW: Ola, Ola, tu ludzie mają już trzy pomysły, a Ty nic? Wczoraj rozwiązałaś sama czwartym sposobem?
17 gru 21:38
Eta: emotka
17 gru 21:40
zombi: NIERÓWNOŚĆ MIĘDZY ŚREDNIMI AM−GM
 1 
1+

 a2 
 
 a2+b2 
1+

 a2 
 
 b2 
1+1+

 a2 
 b2 

=

=

3

3 3 3 a2 
 1 b2 
⇔ 1+

≥ 33

 a2 a2 
Analogicznie
 1 a2 
1+

≥ 33

 b2 b2 
Mnożąc stronami, teza emotka
17 gru 21:53
PW: emotkaemotkaemotkaemotka
17 gru 22:09
Eta: W szkole średniej nie uczą średnich a szkoda emotka
17 gru 22:11
zombi: A powinny, bo nie są trudne do ogarnięcia, łatwe do udowodnienia, a potrafią zmiażdżyć większość zadanek i posiadają dużo zastosowań.emotka
17 gru 22:13
Eta: Raaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaacja emotka
17 gru 22:14