Udowodnij
Ola: Udowodnij że dla dowolnych liczb rzeczywistych a≠0 i b≠0 takich, że a2+b2=1 prawdziwa jest
nierówność (1+1a2) (1+1b2)≥9
16 gru 15:54
Ola: Jeden przez a kwadrat i jeden przez b kwadrat . Trudne do odczytania
16 gru 15:55
zzz: Zapisz to tak jak powinno być używając dużego ułamka U..{..}
16 gru 16:42
PW: Wskazówka
Skorzystać z twierdzenia odwrotnego do jedynki trygonometrycznej.
16 gru 23:48
Janek191:
a ≠ 0 i b ≠ 0 i a
2 + b
2 = 1 ⇒ b
2 = 1 − a
2
a ∊ ( − 1; 1) \ { 0}, b ∊ ( − 1, 1) \ {0}
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( 1 + |
| )*(1 + |
| ) = 1 + |
| + |
| + |
| = |
| | a2 | | b2 | | b2 | | a2 | | a2*b2 | |
| | a2*b2 | | a2 +b2 | | 1 | | 2 + a2*b2 | |
= |
| + |
| + |
| = |
| = |
| | a2*b2 | | a2*b2 | | a2*b2 | | a2*b2 | |
| | 2 + a2*(1 − a2) | | 2 + a2 − a4 | |
= |
| = |
| |
| | a2*(1 − a2) | | a2 − a4 | |
czyli
| | 2 + a2 − a4 | |
f(a) = |
| |
| | a2 −a4 | |
| | 2 a − 4 a3)*(a2 −a4) − (2 + a2 − a4)*(2 a − 4 a3) | |
f '(a) = |
| = |
| | (a2 − a4)2 | |
| | 8 a3 − 4a | | √2 | | √2 | |
= |
| = 0 ⇔ a = 0 ( odpada ) lub a = − |
| lub a = |
| |
| | (a2 − a4)2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
f − osiąga minimum lokalne dla a = − |
| i dla a = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | 2 + 0,5 − 0,25 | | 2,25 | |
ymin =f ( − |
| ) = |
| = |
| = 9 |
| | 2 | | 0,5 − 0,25 | | 0,25 | |
oraz
17 gru 00:15
Wazyl: Zachodzi nierówność:
Po prostych przekształceniach otrzymujemy tezę.
17 gru 00:52
PW: Ola wprawdzie się nie interesuje losami rozwiązania, i nie napisała czy można użyć
pochodnej (jak to zrobił
Janek191), ale pokażę jak zrealizować pomysł z "jedynką".
Prawdziwe jest twierdzenie: jeżeli dla pewnych liczb a,b∊R spełniona jest równość
a
2 + b
2 = 1,
to istnieje α∊R, taka że
a = sinα i b = cosα.
Twierdzenie to jest twierdzeniem odwrotnym do "jedynki trygonometrycznej".
W takim razie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )(1+ |
| ) = (1 + |
| )(1+ |
| ) = |
| | a2 | | b2 | | sin2α | | cos2α | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= 1 + |
| + |
| + |
| = |
| | cos2α | | sin2α | | sin2αcos2α | |
| | sin2α+cos2α | | 1 | |
= 1 + |
| + |
| = |
| | sin2αcos2α | | sin2αcos2α | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
= 1 + |
| + |
| = 1 + |
| = |
| | sin2αcos2α | | sin2αcos2α | | sin2αcos2α | |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
= 1 + |
| = 1 + |
| = 1 + |
| ≥ 1 + |
| = 9, |
| | 4sin2αcos2α | | (2sinαcosα)2 | | sin22α | | 1 | |
przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy sin2α = 1 lub sin2α = −1, to znaczy gdy
17 gru 20:39
Eta:
To jeszcze ja dorzucę
3 sposób
a
2+b
2=1 ⇒ b
2=1−a
2 i a, b≠0
| | 1 | | 1 | |
jeżeli taka nierówność (1+ |
| )(1+ |
| )≥9 zachodzi to przekształcam ją |
| | a2 | | b2 | |
równoważnie
(a
2+1)(b
2+1) ≥9a
2b
2 ⇔ (a
2+1)(2−a
2) ≥9a
2(1−b
2)⇔ −a
4+a
2+2≥ −9a
4+9a
2
⇔ 8a
4−8a
2+2≥0 /:2
4a
4−4a
2+1≥0 ⇔ (2a
2−1)
2≥0
| | 1 | | √2 | | √2 | |
równość zachodzi dla a2= |
| ⇔ a=± |
| i b=± |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
zatem nierówność wyjściowa jest prawdziwa
c.n.w
17 gru 21:30
PW: Ola, Ola, tu ludzie mają już trzy pomysły, a Ty nic? Wczoraj rozwiązałaś sama czwartym
sposobem?
17 gru 21:38
Eta:
17 gru 21:40
zombi: NIERÓWNOŚĆ MIĘDZY ŚREDNIMI AM−GM
Analogicznie
Mnożąc stronami, teza
17 gru 21:53
17 gru 22:09
Eta:
W szkole średniej nie uczą
średnich a szkoda
17 gru 22:11
zombi: A powinny, bo nie są trudne do ogarnięcia, łatwe do udowodnienia, a potrafią zmiażdżyć
większość zadanek i posiadają dużo zastosowań.
17 gru 22:13
Eta:
Raaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaacja
17 gru 22:14