Ekstrema
Jewka: | | x−1 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| , dla jakiej wartości parametru f ma ekstremum =2. Określ |
| | mx2 | |
czy jest to min czy max.
robię tak:
D=R/{0}
| | 1*mx2−(x−1)*2mx | | mx2−2mx2+2mx | |
f'(x)= |
| = |
| = |
| | (mx2)2 | | m2x4 | |
| | −mx2+2mx | | 2−x | |
= |
| = |
| |
| | mx*mx3 | | mx3 | |
| | 2−2 | |
f'(2)=0 więc |
| =0 0=0 |
| | m*8 | |
no i co teraz?
16 gru 13:37
Jerzy:
ustaliłaś,że funkcja posiada ekstremum w punkcie: xo = 2 .... ile ono wynosi ?
16 gru 13:49
16 gru 14:07
Jerzy:
przecież masz to podane w treści zadania
16 gru 14:10
Jewka: nie rozumiem
16 gru 16:10
Jewka: już wiem, dziękuję za pomoc
16 gru 16:31