Losowanie bez zwrcania
patryk97: Z urny zawierającej cztery kule ponumerowane od 1 do 4 losujemy dwie kule. Niech A będzie
zdarzeniem polegającym na tym że dwie wylosowane kule mają numery nieparzyste.
| | | |
Chodzi mi dlaczego tutaj nie można Omegi policzyć kombinacją 2 z 4, czylki | , dlaczego |
| | |
kolejność jest ważna? Przecież to tak samo jakbyśmy wybierali dwuosobową delegację z klasy?
Czy się mylę?
16 gru 13:34
Patryk97: hmm?
W Ω mieszczą się także zdarzenia typu (1, 3) i (3, 1)? Przecież to ta sama para
16 gru 16:35
Patryk97:
.
16 gru 17:33
Patryk97: ?
16 gru 19:22
Patryk97: .
16 gru 20:16
Mila:
Napisz całe zadanie. Nie ma polecenia, pytania.
16 gru 21:45
Patryk97: Z urny zawierającej cztery kule ponumerowane od 1 do 4 losujemy dwie kule bez zwracania. Niech
A będzie
zdarzeniem polegającym na tym że dwie wylosowane kule mają numery nieparzyste. Opisz
przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω tego doświadczenia, wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom A
i A' oraz oblicz prawdopodobieństwo tych zdarzeń.
Prawdopodobieństwo wyjdzie takie same jeśli wezmę, że |Ω|= 12 i |A| =2, lub |Ω|=6 i |A|=1
lecz pewnie jest tylko jedna prawidłowa odpowiedź
16 gru 22:45
Mila:
Obie dobre.
Jeśli w Ω uwzględniłeś kolejność to w A też trzeba uwzględnić.
Albo druga wersja.
16 gru 22:50
Patryk97: Dobrze, ale w poleceniu jest jeszcze " Opisz przestrzeń Ω" Więc co tam wypisać?
16 gru 23:10
Patryk97: .
16 gru 23:52