Rozwiąż całkę
Bogdan: Witam, podczas rozwiązywania całki powierzchniowej, natchnąłem się na całkę:
∫x3√1+4x2dx
czy zna ktoś metodę, na jej rozwiązanie, próbowałem przez części, ale po 3−krotnym podejściu,
sytuacja wcale się nie ułatwiała
16 gru 12:22
Jerzy:
podstaw: √1 + 4x2 = t
16 gru 12:30
Jerzy:
| | t2 − 1 | |
dostajesz: ∫ |
| *tdt ... a z tym już chyba nie masz problemu |
| | 16 | |
16 gru 12:40
Bogdan: | | 8x | |
Próbowałem, ale co wtedy x3 ? dt będzie się równało |
| dx |
| | 2√1+4x2 | |
16 gru 12:43
Bogdan: | | x | |
Zapisałeś ten pierwiastek z zależności √x= |
| ? |
| | √x | |
16 gru 12:44
Jerzy:
| | t2 −1 | |
co Ty opowiadasz: t2 = 1 + 4x2 , 2tdt = 8xdx i x2 = |
| |
| | 4 | |
i popodstawiaj
16 gru 12:46
Bogdan: Czy po prostu wyliczyłeś x z podstawionego t?
16 gru 12:46
Jerzy:
patrz wyżej
16 gru 12:48
Bogdan: Aaa, sory, zamotałem się, dzięki wielkie.
16 gru 12:48