pochodne
Jewka: dla jakich wartości parametru a funkcja f(x)=acosx+2sin2x ma ekstremum w punkcie x0=π6.
Zbadaj jego rodzaj.
Rozwiązanie:
D=R
f'(x)=−asinx+4cos2x
f'(x)=0 więc
−asinπ6+4cosπ6=0
a=−4
Jak zbadać jego rodzaj?
16 gru 11:07
Jerzy:
sprawdzić, jak pochodna zmienia znak w xo
16 gru 11:30
Jewka: nie wiem jak to zrobić
16 gru 11:32
Jerzy:
to podstaw a i policz drugą pochodną
16 gru 11:34
Jewka: no ale czy tak można robić na maturze?
to zakres liceum
16 gru 11:41
Jerzy:
najpierw oblicz poprawnie a
16 gru 11:59
Jewka: a oblicza się z f(x) a nie z f'(x) ?
16 gru 12:03
Jerzy:
z f'(x)
16 gru 12:04
Jewka: no tak, mój błąd
więc a=−2 ale co dalej?
mam podstawic a do pochodnej i rozwiązać równanie?
16 gru 12:05
Jerzy:
jeszcze gorzej
16 gru 12:07
Jewka: jeśli z f'X) to jest 4
16 gru 12:07
Jewka: hehehe
16 gru 12:07
Jerzy:
teraz lepiej
f'(x) = 4(cos2x − sinx) = 4(cos2x − sin2x − sinx) = 4(1 − 2sin2x − sinx) ...
i teraz ustal jak zmienia się znak pochodnej w punkcie: xo = π/6
16 gru 12:13
Jewka: niestety nie wiem jak to zrobić
16 gru 13:01
Jerzy:
podstawiamy: t = sinx
f(t) = −2t
2 − t + 1 ... teraz naszkicuj i zobacz,
| | 1 | |
jak zmienia się znak w: t = sin(π/6) = |
| |
| | 2 | |
16 gru 13:04
Jewka: wciąż nie wiem jaka będzie odpowiedź , albo coś przespałam albo mam calkowite zaćmienie
obliczyłam t1=1 i t2=−12
16 gru 13:40
Jerzy:
| | 1 | |
t2 = |
| .... i jak tam pochodna zmienia znak ? |
| | 2 | |
16 gru 13:43