Wyznacz parametr m
dron: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rozwiązania o różnych znakach? Proszę o pomoc
gdyż nie wychodzi mi zgodnie z odpowiedziami.
(m−1)x2−2mx+m+3=0
Przyjąłem dwa założenia:
Δ>0
x1*x2<0 → x1*x2=a/c
Tak więc
x1*x2=m+3/m−1<0
m+3<0
m<−3
Δ=4m2−4(m−1)(m+3)=4m2−4(m2+3m−m−3)=4m2−12m+4m−8=8m+12
8m+12>0
m>−12/8
m>−1 1/2
W odpowiedziach jest jednak, że m∊(−3,1)
16 gru 06:11
Jerzy:
po pieresze, źle obliczona Δ
| | m+3 | |
po drugie , gdzie warunek: |
| < 0 |
| | m−1 | |
po trzecie, gdzie warunek: m − 1 ≠ 0
16 gru 08:06