Równanie algebraiczne z parametrem
peterek_w: | x2+1 | | 1 | | x | |
Dane jest równanie |
| − |
| = |
| z niewiadomą x. Zbadaj, dla jakich |
| a2x−2a | | 2−ax | | a | |
wartości a równanie:
a) posiada dwa różne pierwiastki;
b) ma jeden pierwiastek.
| (1−a)x2+2x+a+1 | |
Przekształciłem, i wyszło mi coś takiego |
| =0, ale nie jestem pewien, |
| a(ax−2) | |
czy gdzieś w środku się nie pomyliłem
![](emots/2/jezyk1.gif)
Dla a) Δ>0 ∧ a≠1, Δ=a
2, więc a∊R\{0}, ale też bez 1.
I teraz moje pytanie, głównie do a). Czy moje "pomyślunki" są do tego momentu poprawne? Co
| 2 | |
muszę coś zrobić z tym ax−2 w ułamku? Wystarczy podstawić za x= |
| do licznika? |
| a | |
Podstawiłem, i co prawda wyszło mi, że jeszcze a≠−2, ale jakoś nie jestem przekonany co do
tego działania...
Wynik do a) to właśnie a∊R\{−2,0,1}, a do b) a={−2,1}.