Prawdopodobieństwo
Kolega: Rzucono trzy razy sześcienną kostką do gry i określono zdarzenia: A−suma wyrzuconych oczek jest
równa 16 B−wypadła szóstka na pierwsziej kostce. Oblicz prawdopodobieństwo P(A | B).
Ω=216
wyszło mi, że P(B)=36/216=1/5
a P(A)= wyszło, ze jest to 1/36 więc coś jest z tym źle.
15 gru 23:41
Mila:
B− wypadła szóstka za pierwszym razem
|B|=36
A∩B={(6,6,4),(6,4,6),(6,5,5)}wypadła szóstka na pierwszej kostce i suma oczek równa 16.
|A∩B|=3
| | P(A∩B) | | | | 3 | | 1 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | 36 | | 12 | |
15 gru 23:54
Kolega: dzięki wielkie, nie zauważyłem jeszcze jednej powtarzającej sie liczby przy P(A∩B)
16 gru 00:01
Mila:
16 gru 00:03