Jak rozwiązać
Sylwia: Pomoze mi ktoś jak to rozwiązać:
(x2 − 1)4
15 gru 22:44
Metis: Rozwiązuje się równania, nierówności. To nie równanie.
15 gru 22:44
Sylwia: ale potrzebuje to podnieśc do tej potęgi
15 gru 22:53
Sylwia: jakie to będa wartości
15 gru 22:53
Metis: Załóżmy, że chodziło ci o (x
2−1)
4 = 0

− jak to rozwiązać?
Pierwiastkujemy obustronnie przez pierwiastek 4 stopnia.
(x
2−1)
4 = 0 ⇔ x
2−1=0 ⇔ (x−1)(x+1)=0 //wzorkiem s. mnożenia
x=1 lub x=−1
15 gru 22:55
Janek191:
= ( ( x − 1)*(x + 1))4 = (x −1)4*(x + 1)4 = ...
15 gru 22:56
J:
wartości nie będzie żadnych, ale trochę roboty tak
15 gru 22:56
15 gru 22:56
Metis: A to co innego.
(x2 − 1)4 .
Rozkładamy wzorkiem.
na przykład tak: (x2 − 1)4⇔ [(x−1)(x+1)]4 ⇔ (x−1)4(x+1)4 ⇔ ((x−1)2)2((x+1)2)2
15 gru 22:58
Sylwia: A czy poda mi ktos juz końcowy wynik jak to wyjdzie?
15 gru 23:01
J:
to może załóżmy , że to = 211
15 gru 23:01
Tadeusz:
(x2−1)4=x8−4x6+6x4−4x2+1
15 gru 23:03
Metis: Dlatego trzeba uważanie formułować zapytanie...
Te na pewno nie powinno brzmieć "rozwiąż".
15 gru 23:10
Tadeusz:
Z wpisywaniem treści zadań jest tu istna tragedia ... to już jest niemal zgaduj−zgadula
15 gru 23:25
Krzysiek : Nie powinno tak brzmieć
ma podnieść to wyrażenie do 4 potęgi
Dostala link wiec czego więcej potrzeba .
Ewentualnie trojkat Pascala . Co na jedno wychodzi
15 gru 23:28
Mila:
Najprościej :
(x2−1)2*(x2−1)2=(x4−2x2+1)*(x4−2x2+1) a potem mnożysz" każdy z każdym".
16 gru 00:02
Tadeusz:
... to po to znamy trójkąt Pascala aby toto mnożyć

Oj
Mileńko
16 gru 00:15
Mila:
Witaj,
Tadeuszu.
Jeśli nie pamiętamy o Pascalu, to tak można się potrudzić.

Zepsuł mi się zasilacz (chyba ) w komputerze i jestem gościnnie na innym sprzęcie.
Włączam komputer i zaraz gaśnie po ukazaniu się okna systemu, co radzisz?
16 gru 16:53
Metis: Milu a czy po włączeniu komputer przez chwilę pracuje ? Czy od razu się wyłącza? Pojawia
sie niebieski ekran?
16 gru 17:17
Mila:
Pojawia się niebieskie okienko, Mam od wczoraj zamontowany Windows10 i takie kłopoty.
16 gru 17:24
Mila:
Komputer zaraz się wyłącza.
16 gru 17:26
16 gru 17:26
===:
może być wiele rzeczy ... jeśli jest gorący to nawet wentylator może "wyrzucać"
16 gru 17:30
Mila:

Takie okienko niebieskie, mniej więcej w takich proporcjach do ekranu.
16 gru 17:42
Metis: Coś na nim widnieje? Napis, błąd? Można odczytać czy tak szybko się wyłącza?
16 gru 17:46
===:
to zwykły "obrazek" 10−tki
16 gru 17:54
===:
Milu:
−to nowy komputer z preinstalowanym systemem
−starszy komp a system z płyty
−starszy komp a system aktualizowany do 10−tki ?
16 gru 17:58
Metis: Skoro system zmontowany jest od wczoraj to raczej nie będzie to problem ze sprzętem, a z nowo
zainstalowanym systemem/ sterownikami
16 gru 17:59
Mila:
Jestem.
Rano był włączony komputer ( niezbyt stary), wszystko działało.
System(10 ) wgrywany z płyty, oryginalnej.
Dziękuję Wam za pomoc.
16 gru 21:35
Mila:
Jeżeli, to nie jest wina sprzętu, to jak poprawić sytuację, aby system odpalił?
Co zrobić z tymi sterownikami.
W tej chwili po kilku sekundach komputer wyłącza się.
16 gru 21:43
Metis: Myślę, że najlepszym wyborem w tej sytuacji byłoby wejście w tryb awaryjny i sprawdzenie jak
zachowa się komputer w tym trybie, często pomaga, a w ten sposób wykluczymy ewentualne
problemy ze sprzętem.
Jak wejść w taki tryb?
Po włączeniu systemu , klikamy w panelu do wyłączania komputera , Uruchom Ponownie trzymajac
lewy Shift.
Pojawi się Panel > o taki:
https://spece.it/wp-content/uploads/2013/11/SterBezPodp_screen_two.png
Wybieramy Rozwiąż problemy.
Ukaże się taki pulpit :
http://www.download.net.pl/upload/News%20July%202015/Windows10SafeMode/ustawieniauruchamianai.png
Tutaj możemy przywrócic komputer itd, ale skoro system był robiony wczoraj to przywracac nie
bedzie mieli do czego.
Wybieramy ustawienia uruchomienia a tam Uruchom Ponownie.
Komputer sam sie uruchomi, pojawi się panel do wyboru uruchamiania.
Tam z pomocą przycisków F1 do F9 wybieramy Tryb awaryjny z obsługą sieci
16 gru 22:23
Metis: Jeśli w tym trybie komputer sie nie wyłączy to problem ze sprzetem możemy odrzucic

Potem po prostu wyłączamy komputer.
16 gru 22:25
Metis: Milu powiedz czy system został zainstalowany w miejscu poprzedniego , czy masz teraz dwa
systemy operacyjne?
16 gru 22:34
Mila:
Metis, w tym problem, że nie pojawia się nic na ekranie, system został zainstalowany
w miejsce starego, bo miałam 7.
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, zobaczymy jutro z nowym zasilaczem.
16 gru 22:40
Metis: Te Menu można wywołać też naciskając F8 ( w sekundowych odstepach) na klawiaturze podczas
włączania

W razie problemów pisz
Milu postaramy się pomóc.
Zobaczymy jak sytuacja będzie wygladała z zasilaczem.
16 gru 22:48
Mila: Nie udało się.
Dziękuję .
Dobranoc
16 gru 22:52