ciagi
Jiley: Dla jakich liczb a i b ciag zlozony z liczb 4, a, 9 jest geometryczny?
15 gru 22:16
15 gru 22:19
Jiley: nie za bardzo pomocne, bo nie rozumiem
15 gru 22:23
Eta:
To powtórzysz klasę
15 gru 22:23
Jiley: Zalosne. Mam nadzieje, ze Tobie rowniez ktos tak odpowie jak bedziesz potrzebowac jakiejkolwiek
pomocy
15 gru 22:27
Eta:
Popraw treść zadania ! bo ja nie widzę b w tym ciągu ?
15 gru 22:54
Jiley: Dla jakich liczb a i b ciag zlozony z liczb 4, a, 9, b jest geometryczny?
15 gru 23:00
Eta:
| | a3 | | 9 | | 3 | | 3 | |
a1=4 , a3= 9 to q2= |
| = |
| ⇒ q= |
| lub q= − |
| |
| | a1 | | 4 | | 2 | | 2 | |
to a
2=b= a
1*q =..... b=9*q =.....
| | 3 | | 3 | |
podstaw za q = |
| lub q= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
i dokończ
15 gru 23:03
Krzysiek : {a2=4*9
{92=a*b
15 gru 23:03
Eta:
Można i tak
15 gru 23:08
Krzysiek :
15 gru 23:08
Jiley: | | 3 | | 12 | |
a2= 4* |
| = |
| =6 v a2=−6 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 27 | | 1 | |
b= 9* |
| = |
| =13 |
| V b=−13 12  |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 gru 23:11
Janek191:
a
2 = 36 ⇒ a = − 6 lub a = 6
| | 81 | |
b= |
| = − 13,5 lub b = 13,5 |
| | −6 | |
15 gru 23:16
Eta:
ok
15 gru 23:18