tw. pitagorasa
Agula: jaki jest obwód prostokąta, którego przekatna wynosi 5 cm, a jeden z jego boków jest o 1 cm
dłuższy od drugiego.
15 gru 14:58
Eta:
wymiary prostokąta : a i a+1 , a >0
z tw. Pitagorasa:
a2 +( a +1)2 = 25
2a2+2a −24=0
a2 +a −12=0
rozwiąż to równanie i podaj "a"
pamiętając ,że a >0
i dokończ zad. .........
15 gru 15:17
Agula: jak rozwiązać to równanie na poziomie gimnazjum?
15 gru 15:29
Daria: Pitagoras jest w gimnazjum
15 gru 15:32
Godzio: może tak:
a(a+1) =12
i podstawiać z tego wyjdzie że warunek spełnia jedynie 3
a=3
15 gru 15:37