123
TMS: Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze pierwiastek z delty policzyłem ?
Liczy zespolone
Równanie:
z4−(1−i)z2+2(1−i)=0
wyszły mi dwa pierwiastki z delty
jeden to : 1−3i
drugi to −1+3i
mógłby ktoś zerknąć ?
15 gru 22:11
Janek191:
Δ = 1 − 2 i − 1 − 4*1*2*(1 − i) = − 2 i − 8 + 8 i = − 8 + 6 i = ( 1 + 3i)2
więc
√Δ = 1 + 3 i lub √Δ = − 1 − 3 i
15 gru 22:28
TMS: do momentu
=−8+6i rozumiem ale dalej skąd to tak jest ?
wynik dobry
15 gru 22:33
Janek191:
Z głowy

( 1 + 3 i)
2 = 1 + 6 i + 9 i
2 = 1 − 9 + 6 i = − 8 + 6 i
a
√( 1 + 3 i)2 = 1 + 3 i lub − (1 + 3 i)
15 gru 23:25