dwie niewiadome, brak rozwiązania
Wrrr: Dla jakich m i n wielomian w(x) =x4−3x3+2x2+mx+1 jest podzielny przez wielomian u(x) = x2 −
nx+1
nie mogę rozwiązać tego zadania, nie robiliśmy tego typu zadań na lekcji, proszę o pomoc
15 gru 22:09
Tadeusz:
x
2+(n−3)x
(x
4−3x
3+2x
2+mx+1):(x
2−nx+1)
−x
4+nx
3−x
2
(n−3)x
3+x
2+mx
−(n−3)x
3+n(n−3)x
2−(n−3)x
(n
2−3n+1)x
2+(m−n+3)x+1
n
2−3n+1=1
n(n−3)=0 ⇒ n
1=0 n
2=3
m−n+3=n ⇒ m=−3
15 gru 22:53
Eta:

Też mam taki wynik
15 gru 22:55
Eta:
Liczyłam innym sposobem:
W(x)= (x2−nx+1) (x2+ax+b)
15 gru 22:57
Tadeusz:
a dlaczego nie
W(x)=(x
2−nx+1)(x
2+ax+
1)
15 gru 23:17
Eta:
Jasne +1
15 gru 23:19
Tadeusz:

chodź na "żenichę"
15 gru 23:20
Eta:
O tej porze?
15 gru 23:21
Tadeusz:
wszak dzień się jeszcze nie skończył
15 gru 23:23
Eta:
15 gru 23:24