Ciągi
Jiley: Zbadaj monotoniczność ciągu an=n2+3n−10.
Widze, ze trzeba tu obliczyc delte i n1 i n2. A potem co dalej?
15 gru 22:09
Krzysiek : albo an+1−an>0 (ciag rosnący
albo an+1−an<0 (ciag malejący
albo an+1−an=0 ciag staly
an= n2+3n−10
to an+1= (n+1)2+3(n+1)−10
Teraz wykonaj obliczenia
15 gru 23:15
Eta:

dla n∊N+ −−−− ciąg rosnący ( wartości na paraboli rosną
15 gru 23:18
cos tam:
no wlasnie Krzysiek, obliczenia sa zbedne. Wystarczy zrobic wykres. Czasem korzystanie z
definicji nie jest koniecznie. Tak jest rowniez w przypadku gdy mamy do czynienia z ciagiem w
formie liniowej, tzn ax + b i tak jak w przypadku funkcji liniowej o monotonicznosci decyduje
a.
15 gru 23:37
Krzysiek : Masz racje

Ale należy mieć ta wiedze . I jeszcze nie wiemy czy nauczyciel nie zada obliczen
15 gru 23:49