matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uprość wyrażenie
Robert:
Hej, pomoże ktoś? Jak uprościć wyrażenie? Skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia?
x − y
3
√
x
−
3
√
y
15 gru 21:55
Janek191:
a
3
− b
3
= ( a − b)*(a
2
+a*b + b
2
) więc
a
3
− b
3
= a
2
+ a*b +b
2
a − b
gdzie a
3
= x, b
3
= y , a =
3
√
x
, b =
3
√
y
15 gru 22:04