geometria płaska
kropka: Miara kąta wewnętrznego wielokąta foremnego jest równa 135°. Tym wielokątem jest...?
Wiem, że suma kątów wewnętrznych w wielokącie foremnym wynosi (n−2)180, ale każdy z tych kątów
ma 135 i dlatego nie wiem jak to obliczyć.
Pomoże ktoś?
15 gru 21:44
Janek191:
(n − 2)*180o = n*135o
15 gru 21:46
Janek191:
n = 8
15 gru 21:47
kropka: liczyłam tak ale mi nie wychodziło
15 gru 21:48
kropka: mógłbyś napisać obliczenia? bo nie wiem w który momencie robię błąd
15 gru 21:52
Janek191:
180 n − 2*180 = 135 n
180 n − 135 n = 360
45 n = 360 / : 45
n = 8
15 gru 21:57
kropka: dzięki
15 gru 22:03