matematykaszkolna.pl
Wykazywanie z ułamkami peterek_w: Wykaż, że jeżeli liczby a,b,c są różne od 0 oraz a≠b, b≠c, c≠a, to
 1 1 1 1 

+

+

=

.
 a(a−b)(a−c) b(b−a)(b−c) c(c−a)(c−b) abc 
Próbowałem wymnożyć to, ale wyszło mi działanie na całą stronę, i nic mi nie dało. Na pewno musi być jakiś prostszy sposób, pomocy! emotka
15 gru 21:41
zombi: (*) Zauważ, że a−b = −(b−a), podobnie a−c = −(c−a) oraz b−c = −(c−b) Mnożę obustronnie Przez abc(a−b)(a−c)(b−c) Otrzymuję L = bc(b−c) + ac(−1)(a−c) + ab(−1)(−1)(a−b), te "−1" biorą się z (*) Prawa strona wygląda natomiast następująco P = (a−b)(a−c)(b−c). Czyli wystarczy, że uporządkujemy lewą stronę i otrzymamy to co po prawej. L = b2c − bc2 −a2c + ac2 + a2b − ab2 = = bc(b−c) + (a2b − a2c) + (ac2 − ab2) = = bc(b−c) + a2(b−c) − a(b−c)(b+c) = = (b−c)[bc + a2 − ab − ac] = (b−c)(a−b)(a−c) = P ckd.
15 gru 22:26
peterek_w: Dziękuję bardzo, gorąco pozdrawiam!
15 gru 22:48
PW: Małą masz stronę emotka Niech dla krótkości zapisu f(a,b,c) = (a−b)(a−c)(b−c) = (a−b)(ab−ac−bc+c2) = = a2b − a2c − abc +ac2 −ab2 + abc + b2c − bc2 = a2b − a2c +ac2 −ab2 + b2c − bc2 Badana suma po lewej stronie jest równa
b−c a−c a−b 

+

=
af(a,b,c) bf(a,b,c) cf(a,b,c) 
 bc(b−c)−ac(a−c)+ab(a−b) 
=

=
 abcf(a,b,c) 
 b2c−bc2− a2c + ac2 + a2b − ab2 f(a,b,c) 1 
=

=

=

abcf(a,b,c) abcf(a,b,c) abc 
15 gru 22:57
PW: Jak zwykle za długo się bawiłem emotka
15 gru 22:58
Eta: A w co się "bawiłeś" ? emotka
15 gru 22:59
PW: W znalezienie sposobu, jak skomplikowane mianowniki zastąpić czymś prostszym, żeby się nie "zarachować". Myślenie idzie mi ciężko.
15 gru 23:04
peterek_w: Heh, chodziło mi o szerokość emotka Dzięki!
15 gru 23:15