Daron: x4 + 5x2 - x = 0
28 paź 20:03
pipi: napewno dobrze napisałes równanie

28 paź 20:43
Daron: masz racje Pipi, z pośpiechu je napisałem

x
4 + 5x
2 - x - 5 = 0
28 paź 20:52
Daron: Co nie zmienia faktu, że nie wiem z której strony się za nie zabrać
28 paź 20:52
Daron: Słyszałem, że jest pewien sposób, związany z wyrazem wolnym. Ale też nie wiem do końca o
co w nim chodziło
28 paź 20:54
pipi:
podzielniki wyrazu wolnego to 1, -1, 5, -5
licz W(1)
W(-1)
W(5)
W( -5)
jeżeli któras wartość wyjdzie Ci 0 to
podziel lewą str. przez (X -x1) lub (X-x2) lub (X -X3) lub(X-X4)
dzielenie wykonaj przynajmniej dwa razy do równania kwadratowego bo późnej
możesz liczyć Δ-tę Kumasz

? powodzenia

napisz co Ci wyszło to Ci podam poprawną odp OK

?
28 paź 21:35
Daron: zaraz Ci napisze rozwiazanie, bo już chyba załapałem
28 paź 21:44
pipi: OK
28 paź 21:51
Daron: Podzielilem (x4 + 5x2 - x - 5) : (x - 1)
Wyszło mi x3 + x2 +4x + 3, reszta wyszła 2
Nie jestem pewien, czy mam dobrze, no i czy powinna reszta zostać
28 paź 21:58
pipi: musi wyjść 0 b0 W(1)=0
sprawdź

!
28 paź 22:03
Daron: Podziwiam Twoją mądrość

Już sprawdzam
28 paź 22:04
pipi: wyszło
X3 +X2+6X +5 i R=0
28 paź 22:05
pipi: co tu podziwiać jak już mi się w głowie kręci od tych Waszych zadanek
28 paź 22:06
pipi: więcej rozwiązań rzeczywistych nie będzie

28 paź 22:10
Daron: Geniusz

Miałeś racje

podziele to jeszcze raz i napisze Ci zaraz wynik

Swoją drogą, do której zwykle przesiadujesz na tej stronie udzielając porad?
28 paź 22:12
b.: oj będzie, będzie
choć być może niewymierne
28 paź 22:14
Daron: wyszło mi x
2 + 2x + 8 R=13
Tak miało wyjść?
28 paź 22:16
pipi: ok
28 paź 22:18
pipi: niewymierne może i tak , ale to nie to forum

polecam forum matematyków Akademii Nauk
28 paź 22:22
Daron: to co mam dalej z tym zadaniem zrobic?
28 paź 22:23
Mycha: a nie jest czasem tak ze rownanie stopnia trzeciego musi miec przynajmniej jedno
rozwiazanie rzeczywiste
28 paź 22:30
pipi: jeżeli chodzi pierwiastki niewymierne tego równania można je wyliczyć na róże sposoby
np. wzór Cardana czyli (za pomocą dużego wyróżnika D) itp itd.
nia mamy tego w programie szkoły śr,

( KOlego b;

zgadzasz się teraz ze mną

( a tam się walnęłam miałam napisać ,że
nie ma pierwiastków wymiernych

!(a nie rzeczywistcg)
29 paź 12:18
pipi: Daron

te uwagi nie są skierowane do Ciebie ale do (KOLEGI b.

[ gdyby tu zajrzał
]
który popisuje się tutaj swoja wiedzą matematyczną wychodzącą poza program szkoły
sredniej

!

i wkurza mnie TO

<wkurzony>
poza tym w dzisiejszych czasach tego typu (i innego) równania liczy się specjalnymi
programami komputerowymi

! a nie na "piechotę"

tylko w szkole gnębi się (do tej pory

) uczniów takimi rachunkami na "piechotę"
i to jest śmieszne

!(brak postępu z duchem czasu w programach szkolły
średniej


OK mogłabym wiele pisać na ten temat

pozdrawiam Ciebie i........ KOLEGĘ b.: (też)
29 paź 12:42
b.: Zgadza się Mycha, równanie 3. stopnia zawsze ma pierwiastki rzeczywiste.
sorry pipi, ale liczby niewymierne są w programie liceum
29 paź 16:51
29 paź 17:13
b.: No ok, pomyłka: powinno być ,,zawsze ma pierwiastek rzeczywisty'' -- bo zawsze
będzie albo jeden rzeczywisty (i dwa zespolone, nierzeczywiste), albo trzy rzeczywiste.
29 paź 17:17
b.: ALe tylko moja pomyłka, bo Mycha napisała dobrze
29 paź 17:17
29 paź 17:54
pin: 4√625
10 gru 16:34
niewiadoma ;p: jaki jest pierwiastek trzeciego stopnia z 28

? plzzz prosze pomozcie szybko
2 lut 18:47
miram1: proszę o pomoc w rozwiązaniu..:reszta z podzielenia wielomianu przez (x-1) równa się 4, a
z podzielenia przez (x+2) rowna sie 1, obliczyć resztę jak otrzymamy dzieląc ten
wielomian prze (x-1)(x+2)
18 lut 10:28
magda: 4√4 ile to jest?
25 lut 12:34
magda: 4√4 ile to jest?
25 lut 12:34
Piotr: 15−7x4=
8 sty 11:22
ICSP: Trochę temat odświeżyłeś nie mogłeś założyć nowego
8 sty 11:35
kui: ∜(6234,75/5000)
20 lis 15:37
ICSP: MÓJ POST
20 lis 15:39