Funkcje wykładnicze
Juless: Naszkicuj wykres funkcji f. Podaj współrzędne przecięcia wykresu z osiami układu współrzędnych.
Określ monotoniczność funkcji f.
a) f(x) = 1 − 2
−x
b) f(x) = 9 * 3
1−x + 2
15 gru 21:31
Juless: Bardzo, bardzo proszę o pomoc!
15 gru 22:01
Metis: a) Startujemy od:
1) f1(x)=2x
2) f2(x)=f1(−x)
3)f3(x)=−f2(x)
4)f(x)=f3(x)+1
15 gru 22:08
Metis: b) Uprośmy nasz wzór.
f(x)=9*31−x+2
32*31−x+2
33−x+2 ⇔ 3−x+3+2
Startujemy od:
1) f1(x)=3x
2) f2(x)=f1(x+3)
3) f3(x)=f2(−x)
4) f(x)=f3(x)+2
15 gru 22:17
Metis: c) Uprośćmy nasz wzór.
3
−1*3
−x−3 ⇔3
−x−1−3
Startujemy od:
1) f
1(x)=3
x
2) f
2(x)=f
1(−x)
3) f
3(x)=f
2(x−1)
4) f
4(x)=f
3(x)−3
15 gru 22:27
Metis: Naszkicuj wykres funkcji f − według podanych przekształceń.
Podaj współrzędne przecięcia wykresu z osiami układu współrzędnych− proszą o podanie, zatem
odczytujesz je z wykresu funkcji.
Określ monotoniczność funkcji f − z wykresu ( rosnąca/malejąca)
15 gru 22:44
Juless: Bardzo dziękuję
15 gru 22:48
Metis:
15 gru 22:52