Płaszczyzny
asd: Mam równania dwóch płaszczyzn i mam określić kiedy są :
a) równoległe
b) prostopadłe
π1 = 4x − 3y + 6kz − 8 = 0
π2 = 2mx + y − 4z + 4 = 0
Proszę o pomoc.
15 gru 21:24
Utem:
n
1→=[4,−3,6k] wektor normalny pł. π
1
n
2→=[2m,1,−4] wektor normalny pł. π
2
| 4 | | −3 | | 6k | |
| = |
| = |
| płaszczyzny równoległe |
| 2m | | 1 | | −4 | |
4*2m+(−3)*1+6k*(−4) płaszczyzny prostopadłe.
15 gru 21:32
asd: dziekuje bardzo, tak tez własnie zrobilam ale co zrobic z równaniem na płaszczyzny prostopadłe
skoro mam dwie niewiadome?
15 gru 21:35
asd: tych mozliwosci moze byc duzo?
15 gru 21:41