prawdopodobieńśtwo
fred: Rzuczamy cztery razy symetryczną szcześcienną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo, że wypadną
dokładnie dwie różne liczby oczek.
moc Ω=64
A− wypadną dokładnie dwie różne liczby oczek.
moc A= 6*5*6*2
Czy to jest dobrze? ( w sensie moc A?) bo odpowiedź ma być 35/216 i nie wiem co jest źle.
15 gru 21:22
Mila:
| | | | 4! | | 4! | |
|A|= | *(2* |
| + |
| )=15*(2*4+6)=15*14 |
| | | 3! | | 2!*2! | |
| |
− wybierasz 2 liczby oczek z 6 możliwych np: {1,2} |
| |
Masz możliwe układy : (1222), (1122), (1112)
| | 15*14 | | 5*6*7 | | 35 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 64 | | 64 | | 63 | |
15 gru 22:31