Zadania optymalizacyjne analiza mat
Kacperix : Wyznacz dwie nieujemne liczby x i y, które spełniają równanie 2x+y=1 tak aby suma ich
sześcianów x3+y3 była największa. Doszedłem do tego ze musze obliczyć argument dla którego
pochodna w przedziale <0,,1/2> przyjmuje maksimum lokalne i wg mnie jest to X równe
4−√2
ale w odpowiedziach podają ze X równą się 0 a y = 1 bardzo proszę o pomoc w
7
rozwiązaniu tego jakże nurtującego mnie problemu
15 gru 21:18
Kacperix : Pomoże ktoś? Pliska 😞
15 gru 21:46
Eta:
f'(x) >0 ⇔ −7x2−8x+2>0 i x∊<0,1/2>
ymax= f(0) = 2*0+1= 1 dla x=0