Rozwiaż nierówność
darek: Może mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiazać tego typu nierównośc .. wiem ze nie mogę podnieść
stronami do kwadratu póki nie jestem pewny
√x4−x2≤4−x2
15 gru 20:52
===:
√x4−x2+x2≤4
15 gru 20:55
Janek191:
Jeszcze dziedzina : x4 − x2 = x2*(x2 − 1) ≥ 0
15 gru 20:59
darek: ok policzyłem dziedzine :
x∊(−
∞,−1)∪(1,+
∞)
po podniesieniu stronami wychodzi mi coś takiego:
x
4−x
2+x
4≤16
2x
4−x
2−16≤0 za x
2=t
wiec:
2t
2−t−16≤0
Δ=129
wiec t
1= cos na minusie wiec nie licze; t
2=1+
√129/4
1+
√129/4=x
2
x=
√(1+√129)/2 v x=−(
√(1+√129)/2))
I koniec konców x by ∊ (−(
√(1+√129)/2));−1) ∪ (1,
√(1+√129)/2)

?
15 gru 21:18
darek: Domknięte przedziały przy −1 i 1 *
15 gru 21:19