Geometria analityczna
Ala: Wyznacz rownanie okregu ktory jest obrazem okregu:
x2 + y2 + 6x −8y + 21 = 0
w jednokladnosci o srodku P = (−1,3) i skali k = −1
15 gru 20:47
Janek191:

( x + 3)
2 − 9 + ( y − 4)
2 − 16 + 21 = 0
( x + 3)
2 + ( y − 4)
2 = 2
2
S = ( − 3; 4) r = 2
więc
S ' = ( x , y)
oraz
| | − 3 + x | | 4 + y | |
|
| = − 1 i |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
− 3 + x = − 2 i 4 + y = 6
x = 1 i y = 2
zatem
S' = ( 1; 2) r ' = 2
Odp. ( x − 1)
2 + ( y − 2)
2 = 4
========================
15 gru 21:09
Ala: dzieki, a co gdyby skala k wynosila np 2 ?
15 gru 21:18