Szereg Geometryczny
Archeolog: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x−x
3+x
5−...=m+m
2+m
3+... ma
rozwiązania,
jeżeli wyrażenia po obu stronach równania są szeregami geometrycznymi zbieżnymi.
Jak to równanie x−x
3+x
5−... działa?
Przy m+m
2+m
3 wiem, że a1 = m i q = m i jestem wstanie przekształcić, ale lewa strona to dla
mnie
nowość i wciąż niezrozumiała. Jakby ktoś opisał co i jak z tą lewą stroną to bym był wdzięczny
15 gru 20:17
leniwy: Po lewej jest też szereg geometryczny a zatem a1 = x i q = x2
15 gru 20:27
Archeolog: Nawet materiały pomocnicze, zwykłe linki bym poprosił...
15 gru 20:27
Archeolog: Ale gdyby q było x2 to nie wyglądało by to w stylu x+x2+x5+...?
15 gru 20:30
Janek191:
a
1 = x
q = − x
2
Gdy I q I < 1 czyli I− x
2 I < 1 lewą stronę można zapisać
15 gru 20:49
Archeolog: Dzięki wielkie Janek! Teraz mogę spokojnie próbować rozwiązać bez strachu że się na samym
początku potknąłem.
15 gru 20:54
Archeolog: Dalej jest zwykła funkcja kwadratowa z parametrem

Podzieliłbym się rozwiązaniem, ale
nie jetem za dobry we wpisywaniu odpowiedzi tutaj, a czas leci trzeba liczyć dalej!
Jeszcze raz dzięki Janek!
15 gru 20:59