Wyznacz wartosci parametru m
Help: Wyznacz te wartości parametru m (m∊R), dla których równanie (x2+2x−3)[x2+(m+1)x+4]=0 ma
cztery różne rozwiązania. Wynik wychodzi mi kompletnie inny niż w odpowiedziach (poprawna odp:
m∊(−∞,−6) (−6,−5) (3,313) (313 +∞) )
15 gru 20:13
ICSP: jakie masz warunki ?
15 gru 20:14
Help: Widzimy ze w pierwszym czlonie wychodza x=−3 x=1 a w drugim Δ musi byc >0 i wychodzi ze
m∊(−
∞,−5) suma (3,+
∞) ale jak mam sformulowac wiecej warunkow zeby wyszly takie przedzialy jak
w odpowiedziach

?
15 gru 20:17
Help: Pomocy mecze sie juz nad tym od 2h 😫
15 gru 20:19
===:
Pierwiastki z drugiego maja być różne od pierwiastków z pierwszego
15 gru 20:22
Help: No dobrze ale wtedy i tak nie wyjdzie taki przedzial ratunku
15 gru 20:25
===:
... no jak to nie

?
15 gru 20:32
ICSP: wychodzi.
15 gru 20:32
Help: Rozpiszecie mi to prosze 😔 Moze wtedy cos do mnie dojdzie jak to zobacze
15 gru 20:33
===:
z przedziałów wyznaczonych przez Δ>0 masz "wykopać"
1o
f(−3)≠0 (−3)2−3(m+1)+4≠0 ⇒ 9−3m−3+4≠0 ⇒ m≠10/3
f(1)≠0 1+m+1+4≠0 ⇒ m≠−6
15 gru 20:37
Help: Boze jestescie super, wielkie dzieki, jestem ulomna! Rozumiem! <3
15 gru 20:40
===:
więcej wiary w siebie
15 gru 20:45