Równość lim... zachodzi wtedy i tylko wtedy
Ania:*: | x2−9 | |
1) Równość lim x−>3 |
| =6 zachodzi wtedy i tylko wtedy gdy: |
| x+a | |
a=3
a=−3
a eR −{3}
a eR −{−3}
odpowiedź B, ale ktoś wyjaśni dlaczego? Tak dokładnie jak ktoś by mógł
| √x+4−2 | |
2) Granica lim x−>0 |
| jest równa? |
| x | |
Jak to liczyć?
Z góry dzięki
15 gru 20:07
Janek191:
Dla a = − 3 mamy
| (x −3)*(x + 3) | |
f(x) = |
| = (x +3) |
| x − 3 | |
Wtedy
lim f(x) = 3 + 3 = 6
x→3
15 gru 20:10
Janek191:
| | | x | | 1 | |
2) f(x) = |
| = |
| = |
| |
| x | | x*(√x +4 +2) | | √x +4 +2 | |
więc
x→0
15 gru 20:13
Ania:*: dzięki, rozumiem, a drugie?
15 gru 20:13
Janek191:
W takich przypadkach stosujemy do licznika wzór:
15 gru 20:14
Ania:*: + jakby ktoś mógł zerknąć na to:
| 2+x | |
Funkcja f(x)= |
| , jeśli x<5 |
| x−6 | |
2x −3 , jeśli x>=5
A. jest ciągła w pkt 5
B. jest lewostronnie ciągła w pkt 5
C. jest prawostronnie ciągła w pkt 5
D. Nie jest ani lewostronnie ciągła w punkcie 5 ani nie jest prawostronnie ciągła w pkt 5.
Jak to zbadać? Czytałam w google i nie rozumiem tego kiedy ona jest ciągła. Wolałabym taki
normalny przykład niż definicję
![](emots/2/kwasny.gif)
Jak zbadać każdą z opcji?
15 gru 20:18
Ania:*: Janek191 dzięki za te wyżej zadania, pomogło mi bardzo
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Mógłbyś jeszcze wyjaśnić tylko te ostatnie?
15 gru 20:31
Janek191:
Pewnie
C)
Bo lim f(x) = 2*5 − 3 = 7 = f(5)
x→5+
15 gru 20:39