równanie
Kamil: równania wykładnicze
hej

mam takie równania i nie wiem jak je rozwiązać
1) 1 + 2
√x + 3 * 2
√x = 3
2
| | 25 | |
2) |
| − (5√x)√8x − 1 < 0 |
| | 5x | |
15 gru 19:56
Kamil: 2)
robię tak
5
2 − x < 5
√(8x − 1)x
2 − x <
√(8x − 1)x
2 − x ≥ 0
x ≤ 2
potem daje do kwadratu rozwizuje i ostateczną odpowiedz mam że/
x ∊ (−
∞,−1 )U(U{8}[11},2>
15 gru 20:09
ICSP: Obydwie dziedziny ustaiłeś?
15 gru 20:11
Kamil: nie ruszałem pierwiastka ... eh
15 gru 20:15
J:
1) dziedzina
2) 1 na prawo i potęga 2
15 gru 20:17
Kamil: dodając dziedzine o której zapomniałem wyszło by

x∊ (−
∞,−1)
czy ten przykład jej prawidłowo rozwiązany i odp jest ok ?
15 gru 20:18
Janek191:
1) x > 0
2
√x +3*2
√x = 2
3
2
√x +3 +√x = 2
3
√x+ 3 +
√x = 3
Dokończ

x = 1
15 gru 20:19
Kamil: 1) odpowiedz to 1 ?
15 gru 20:22
Kamil: wyszło mi 1

potęgowałem, potem jeszcze raz potęgowałem poskracałem i 1

która naley do dziedziny
15 gru 20:23
Kamil: a ten drugi przykład ok wyszedł mi czy nie
15 gru 20:23
J:
1) odp:x = 1
15 gru 20:28
Kamil: ok a drugi jak tam ?
15 gru 20:42
Kamil:
15 gru 21:24