Oblicz granice ciąg 2/5 do potegi n-1
olek: Oblicz granice ciąg
2/5 do potegi n−1
15 gru 19:46
Janek191:
| | 2 | | 5 | | 2 | |
an = ( |
| )n−1 = |
| *( |
| )n |
| | 5 | | 2 | | 5 | |
więc
lim a
n =0
n→
∞
15 gru 19:53
olek: a tu nie wyjdzie 1 n i to bedzie 1?
15 gru 19:56
Janek191:
Nie
15 gru 19:57
olek: a np 5 do n+1?
15 gru 20:20
olek: to ja to zrobic
15 gru 20:20
Janek191:
lim 5n +1 = +∞
n→∞
15 gru 20:21
Archeolog: 5(n+1) = 5n *5 co daje lim n→∞ an = ∞
15 gru 20:22
Archeolog: olek sprawdź po prostu czy liczba rośnie w miarę z n czy spada
2/5 do n to jest 2n/5n na przykład i gdy podniesiesz to do potęgi np. 1536136 i zaokrąglisz
to masz 0.
15 gru 20:26
olek: 1/x+ 1/sinx to pierwsze mozemy dac ze o z sinx?
15 gru 20:26
olek: x zmierza do 0
15 gru 20:27
olek: z 1/sinx to nieskocznosc czy jak to obliczyc
15 gru 20:29
Archeolog: sinx zawsze jest w przedziale <−1;1>
i dla pewnych liczb 1/sinx jest równe 1/0... Nie masz jakichś założeń w zadaniu?
15 gru 20:36
olek: x zmierza do 0
15 gru 20:37
olek: i kolejny przykład którego niewiem jak ruszyc
1/x2−1/sinx x zmierza do 0
15 gru 20:38
Janek191:
Pisz po ludzku używając litery U
15 gru 20:42
15 gru 20:49
15 gru 20:51
olek: tak
15 gru 20:52
Janek191:
| | sin x − x2 | |
f(x) = |
| |
| | x2*sin x | |
Stosujemy regułę de l' Hospitala
| | cos x − 2 x | |
lim f(x) = lim |
| = +∞ |
| | 2 x*sin x + x2*cos x | |
x→0 x→0
15 gru 20:57
olek:
1n to granica tego ile wyniesie 1 czy nieskocznosc
15 gru 21:01
yolo: pomuż yolo w zad
15 gru 21:02
olek: i kiedy ta regułe stosujemy hospitala?
15 gru 21:02
15 gru 21:05
olek: x do potegi 1/x
15 gru 21:05