Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej
Chajol: Re(z
2)+z*sprzeżenie z+ Im((1+4i)z)=6 ⋀ arg(z) ⊆ [π,2π]
Generalnie potrafie to policzyc do momentu takiego:
2x
2+iy+4ix=6
Zalozenie z arg z ogarniam jak zaznaczyc na plaszczyznie. Problem mam tylko z zaznaczeniem
rozwiazania tego rownanie.
Z gory dzieki za pomoc
15 gru 18:45
Krzysiek: porównujesz częsci rzeczywiste i urojone i masz układ równań:
2x2=6
y+4x=0
15 gru 20:10
Chajol: no dobra ale z tego układu dostaje 2 punkty, z=√3+4i√3 i to samo tylko z minusami. Jesli
chce to naniesc na wykres to ok, easy ale co z tym obszarem z 2 warunku na arg? Bo zamiana tej
liczby na postac trygonometryczna jest ok, ale dostaje strasznie z dupy sinusa i cosinusa...
Czy to jest napewno dobrze?
15 gru 20:57
Krzysiek: nie rozwiązywałem tego tylko popatrzyłem na to co policzyłeś.
x=√3 lub x=−√3
y=−4√3 y=4√3
i z warunku,że argument zawiera się w przedziale: [π,2π] oznacza,że interesuje nas tylko to co
jest pod osią rzeczywistą czyli Imz<0 więc wybierasz rozwiązanie x=√3 i y=−4√3
15 gru 21:28
Chajol: Ok dzieki
15 gru 21:39