matematykaszkolna.pl
Extrema /najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji. Justyna: Witam, mam problem z nastepujacym zadaniem: wyznaczyc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji: f(x)=x3|x+2|, <−4,1> f(−4)=−128 f(1)=3 f(x)={x3(x+2) dla x∊(−2,1) {x3−(x+2) dla x∊(−4,−2) f`(x)={4x3+6x2 dla x∊(−2,1) {−4x3−6x2 dla x∊(−4,−2) Badam ciaglosc funkcji w punkcie x=−2 lim x−>−2+= O limx−>−2=O f(0)=0 zatem funkcja jest ciagla w punkcie x=−2 Obliczam pochodna lprawostronna:(z definicji)
 (−2+Δx)3(−2+Δx+2)−f(−2) 
f+(−2) lim

=lim=8
 Δx 
Δx−>0+ Δx−>0+ i odpowiednio lewostronna : f−(−2) lim=−8 Δx−>0− lCo oznacza ze pochodna w tym punkcie nie istnieje czyli moze meic w tym punkcie ekstremum wiec jak teraz sparwdzic znaki pierwszej pochodnej skoro dwa wzory pochodnych?I mam pytanie:czy w ogole moj tok rozumowania jest poprawny?Dziekuje i prosze o odpowiedz.emotka
15 gru 14:00
Miś: Dobrze rozumujesz. Pochodną można obliczyć: f'(−2) =−4*(−2)3 − 6*(−2)2 = 8 f'+(−2) =4*(−2)3 + 6*(−2)2 = −8 Czyli pochodna zmienia znak z + na −, a to oznacza że w tym punkcie masz lokalne maximum f(−2) = 0
15 gru 14:16
Justyna: Zatem jak wyznaczyc przedzialy w ktorych pochodna zmienia znak? Bo na matematyce postepujemy wedlug okreslonego algorytmu postepowania: wyznaczanie wzrou pochodnej, okreslanie miejsc w ktorych pochodna sie zeruje, przedzialy w ktorych pochodna rosnie badz maleje, a dopiero wtedy wyznaczanie ekstremow. Dlatego tez mam pytanie kolejne: Skad moge wiedziec ze pochodna zmienia znak po obliczeniu pochodnych lewo− i prawostronnych?
15 gru 14:27
Miś: Warunek wystarczający istnienia ekstremum Jeżeli funkcja f jest ciągła w punkcie x0 oraz ma pochodną f '(x0) w pewnym sąsiedztwie S(x0, δ) = S(x0, δ)∪S+(x0, δ) oraz a). f '(x0) < 0 dla każdego x∈S(x0, δ) i f '(x0) > 0 dla każdego x∈S+(x0, δ), to funkcja f ma w punkcie x0 minimum (właściwe); b). f '(x0) > 0 dla każdego x∈S(x0, δ) i f '(x0) < 0 dla każdego x∈S+(x0, δ), to funkcja f ma w punkcie x0 maksimum (właściwe). Mniej dokładnie określimy, że funkcja f ma w punkcie x0 ekstremum, jeżeli pochodna przechodząc przez punkt x0 zmienia znak.
15 gru 14:31
Justyna: Dobrze, zrozumialam: A jak postapic dla funkcji okreslonej wzorem: y=2−|x| f(x)={2−x dla x∊(0,∞) {2+x dla x∊(−∞,0) f`(x)={−1 dla x∊(O,∞) {1, dla x∊(−∞,0) Sprawdzam ciaglosc funkcji w punkcie x=0 lim 2−x=2 x−>O+ lim 2+x=2 x−>0− Zatem funkcja jest ciagla w punkcie x=0, co powinnam dalej zrobic? Obliczyc pochodne jednostronne? Obliczylam i wyszlo mi: f+(0)=0 f−(0)=0 i nie wiem co z tego faktu wynika i dlaczego w punkcie x=0 ma byc maksimum lokalne,dlacego nie minumum?Jak mam ustalic lopatologicznie te znaki?
15 gru 14:48
Miś: Źle obliczyłaś pochodne: f'(x) = { +1 dla x < 0 { −1 dla x > 0 i dlatego: f'(0) = 1 f'+(0) = −1 Pochodna lewo i prawostronna nie są równe, wiec pochodna nie istnieje.
16 gru 08:20