Extrema /najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji.
Justyna: Witam, mam problem z nastepujacym zadaniem:
wyznaczyc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji:
f(x)=x
3|x+2|, <−4,1>
f(−4)=−128
f(1)=3
f(x)={x
3(x+2) dla x∊(−2,1)
{x
3−(x+2) dla x∊(−4,−2)
f`(x)={4x
3+6x
2 dla x∊(−2,1)
{−4x
3−6x
2 dla x∊(−4,−2)
Badam ciaglosc funkcji w punkcie x=−2
lim
x−>−2+= O
limx−>−2
=O f(0)=0 zatem funkcja jest ciagla w punkcie x=−2
Obliczam pochodna lprawostronna:(z definicji)
| | (−2+Δx)3(−2+Δx+2)−f(−2) | |
f+(−2) lim |
| =lim=8
|
| | Δx | |
Δx−>0+ Δx−>0+
i odpowiednio lewostronna :
f−(−2) lim=−8
Δx−>0−
lCo oznacza ze pochodna w tym punkcie nie istnieje czyli moze meic w tym punkcie ekstremum
wiec jak teraz sparwdzic znaki pierwszej pochodnej skoro dwa wzory pochodnych?I mam pytanie:czy
w ogole moj tok rozumowania jest poprawny?Dziekuje i prosze o odpowiedz.
15 gru 14:00
Miś: Dobrze rozumujesz.
Pochodną można obliczyć:
f'−(−2) =−4*(−2)3 − 6*(−2)2 = 8
f'+(−2) =4*(−2)3 + 6*(−2)2 = −8
Czyli pochodna zmienia znak z + na −,
a to oznacza że w tym punkcie masz lokalne maximum f(−2) = 0
15 gru 14:16
Justyna: Zatem jak wyznaczyc przedzialy w ktorych pochodna zmienia znak?
Bo na matematyce postepujemy wedlug okreslonego algorytmu postepowania:
wyznaczanie wzrou pochodnej, okreslanie miejsc w ktorych pochodna sie zeruje, przedzialy w
ktorych pochodna rosnie badz maleje, a dopiero wtedy wyznaczanie ekstremow. Dlatego tez mam
pytanie kolejne: Skad moge wiedziec ze pochodna zmienia znak po obliczeniu pochodnych lewo− i
prawostronnych?
15 gru 14:27
Miś:
Warunek wystarczający istnienia ekstremum
Jeżeli funkcja f jest ciągła w punkcie x0 oraz ma pochodną f '(x0) w pewnym sąsiedztwie
S(x0, δ) = S−(x0, δ)∪S+(x0, δ) oraz
a). f '(x0) < 0 dla każdego x∈S−(x0, δ) i f '(x0) > 0 dla każdego x∈S+(x0, δ), to funkcja
f ma w punkcie x0 minimum (właściwe);
b). f '(x0) > 0 dla każdego x∈S−(x0, δ) i f '(x0) < 0 dla każdego x∈S+(x0, δ), to funkcja
f ma w punkcie x0 maksimum (właściwe).
Mniej dokładnie określimy, że funkcja f ma w punkcie x0 ekstremum, jeżeli pochodna przechodząc
przez punkt x0 zmienia znak.
15 gru 14:31
Justyna: Dobrze, zrozumialam:
A jak postapic dla funkcji okreslonej wzorem:
y=2−|x|
f(x)={2−x dla x∊(0,∞)
{2+x dla x∊(−∞,0)
f`(x)={−1 dla x∊(O,∞)
{1, dla x∊(−∞,0)
Sprawdzam ciaglosc funkcji w punkcie x=0
lim 2−x=2
x−>O+
lim 2+x=2
x−>0−
Zatem funkcja jest ciagla w punkcie x=0, co powinnam dalej zrobic?
Obliczyc pochodne jednostronne?
Obliczylam i wyszlo mi:
f+(0)=0
f−(0)=0
i nie wiem co z tego faktu wynika i dlaczego w punkcie x=0 ma byc maksimum lokalne,dlacego nie
minumum?Jak mam ustalic lopatologicznie te znaki?
15 gru 14:48
Miś:
Źle obliczyłaś pochodne:
f'(x) = { +1 dla x < 0
{ −1 dla x > 0
i dlatego:
f'−(0) = 1
f'+(0) = −1
Pochodna lewo i prawostronna nie są równe, wiec pochodna nie istnieje.
16 gru 08:20