twierdzenie Darboux
KB: Korzystając z twierdzenia Darboux wskazać przedział o długości 1 ( najlepiej taki którego
końcami są liczby całkowite), taki, że równanie x3−2x2+x=4 posiada co najmniej jedno
rozwiązania w tym przedziale
15 gru 18:18
PW: f(x) = x3 − 2x2 + x − 4
f(0) = − 4 < 0
f(−1) = −8 < 0,
f(1) = − 4 < 0
f(2) = −2 < 0
f(3) = 27 − 18 + 3 − 4 = 8 > 0
Takie to mozolne, albo trzeba mieć lepszą intuicję.
Teraz można wygumkować nieudane próby i z mądrą miną napisać:
f(2) < 0 i f(3) > 0,
a więc w przedziale (2, 3) na mocy tw. Darboux istnieje co najmniej jedno rozwiązanie równania
f(x) = 0.
15 gru 20:13