rozwiaz rownanie
zdzislaw: /(1−a)2 +16=r2
\(−6−a)2+9=r2
Rozwiaz rownanie wstawilem 1 w drugie ale mi nie wychodzi powinno wyjsc a=2 prosze o pomoc
15 gru 17:11
zdzislaw: Pomocy
15 gru 17:27
zdzislaw: Wie ktos jak to rozwiazac?
15 gru 17:44
ICSP: odejmij równania stronami.
15 gru 17:46
zdzislaw: Ale ja mam problem z tym (−6−a)2 wyciagnac minus czy jak?
15 gru 19:02
ICSP: (−6 − a)2 = (a+6)2.
15 gru 19:07
dominika: czyli (1−a)2 − (6+a)2 = −7 tak?
15 gru 20:11
ICSP: tak
15 gru 20:13
dominika: 1−2a+a2 −36 −12a −a2=−7
−14a=28
a=−2
r2=(1+2)2+16
r2=9+16=25
r=5
15 gru 20:28