Równanie trygonometryczne
Michał:
15 gru 17:02
ICSP: | | 2 | | 1 − tg2x | |
Musi być : |
| = |
| = 1 skąd 1 − tg2x = 2 |
| | 1 − tg2x | | 2 | |
Jeżeli tego nie widzisz to podstaw t = 1 − tg
2x i rozwiąż równanie :
15 gru 17:50
Michał: sprowadziłem do wspólnego mianownika gdzie prawa strona =0 i otrzymałem tg4x+2tg2x+1=0,
dobrze ?
15 gru 18:04
ICSP: dobrze.
15 gru 19:06
Michał: Czy zmienna t musi być większa lub równa od 0 ?
15 gru 19:51
ICSP: ale ty zrobiłęś chyba bez podstawienia ?
U ciebie wsytępuje przecież tgx a nie zmienna t.
15 gru 19:54
Michał: ale podstawiłem t=tg2x
15 gru 19:57
ICSP: wtedy t ≥ 0
15 gru 20:03