granica ciągu
xyz: | | √2x + 9 − 3 | |
an = |
| |
| | 1 − √1 − 3x | |
15 gru 14:53
ICSP: ciąg jest stały, więc jego granica jest równa jego wyrazom :
| | √2x + 9 − 3 | |
lim an = |
| |
| | 1 − √1 − 3x | |
| | 9 | | 1 | |
jeśli tylko wszystko jest poprawnie określone : x ∊ [− |
| ; |
| ] \{0} |
| | 2 | | 3 | |
15 gru 14:56
xyz: a jak mam do tego dojść? bo chciałabym wiedzieć, jak sobie z tym poradzić
15 gru 15:04
ICSP: to taki sam rodzaj przykładu jak
an = 5 , an = e , an = π. Jeżeli w wyrażeniu po prawej stronie nie występuje n to granica
jest identyczna jak wyrazy.
an = 5 , lim an = 5
itd.
15 gru 15:07
xyz: dziękuje
15 gru 15:09
xyz: a jeśli byłby podobny przykład z granicy funkcji, to w jaki sposób z tym postąpić?
15 gru 15:09
ICSP: Różnie. Zależy do jakiej liczby dąży x.
15 gru 15:11
xyz: przykładowo do 0
15 gru 15:12
ICSP: mnożysz licznik i mianownik przez (√2x + 9 + 3)(1 + √1 − 3x)
15 gru 15:14
xyz: dzięki jeszcze raz
15 gru 15:31