Miecierz przez macierz???
Morela: Hej. Chciałam zapytać, czy można dzielić macierz przez macierz?
15 gru 14:47
zombi: Jeśli dzielnie definiujemy, jako mnożenie przez odwrotność, to właściwie można.
Dzielenie macierzy można pokazać przy następującym równaniu macierzowym:
AX=B, równanie liniowe macierzy.
Chcemy znaleźć macierz X, wobec tego dzielimy z lewej strony przez macierz A, a konkretniej
mnożymy przez macierz odwrotną do A, aby otrzymaj po lewej stronie macierz X.
Tj.
AX = B / *A−1 z lewej strony
A−1AX=A−1B ⇔ IX = A{−1}B ⇔ X = A−1B
15 gru 15:00