Nierówności trygonometryczne
Piotr: 1. tgx−ctgx>0
2. sinx(cosx−0.5)>0, gdzie x należy <0, 2π>
15 gru 14:16
Jerzy:
| | 1 | |
1) tgx = t ..... ⇔ t − |
| > 0 |
| | t | |
15 gru 14:19
Jerzy:
2) ⇔ sinx > 0 i cosx − 0.5 > 0 lub sinx < 0 i cosx − 0.5 < 0
15 gru 14:21
Piotr: Czy w pierwszym mogę pomnożyć przez t? Żeby zostało t2−1>0 ?
W drugim wyszło x należy (0, π/3) ∪ (π, (5π/3)). Nadal nie wiem dlaczego trzeba sprawdzić drugi
przypadek czyli że sin<0 i cos−0.5<0.
15 gru 14:36
Jerzy:
1) ⇔ (t2 −1)*t > 0
2) a*b > 0 ⇔ a > 0 i b > 0 lub a < 0 i b < 0
15 gru 14:39
ICSP: W pierwszym można również skorzystac z tożsamości :
tgx − ctgx = −2ctg(2x)
15 gru 14:48
Piotr: W drugim już mam dobrze. W pierwszym mam zrobić podobnie jak w drugim? Czyli że:
tg2−1>0 ∧ tg>0 lub tg2−1<0 ∧tg<0 ?
Bo jeśli tak robię to wychodzi mi tylko połowa odpowiedzi dobrze.
Z pierwszego jest x⬡należy (π/4+kπ, π/2+kπ) i jeszcze powinna być ∪ (3π/4+kπ, π+kπ)
15 gru 15:04
Jerzy:

f(t) = t*(t
2 − 1)
15 gru 15:07