Pochodna funkcji
Łukasz: f(x) = etgx = oblicz pochodną funkcji . Proszę o podpowiedź .
15 gru 09:56
Miś:
f'(x)= etgx * (tgx)'
dalej zrób sam.
15 gru 10:49
Łukasz: nie wiem skąd ci się wziął ten tgx , z jakiego wzoru korzystałeś ?
15 gru 11:02
Łukasz: jak możesz rozwiń to jeszcze , bo na razie nie łapie
15 gru 11:13
Miś: Napisz wzór na pochodną funkcji złożonej.
15 gru 11:18
Łukasz: nie wiem o który wzór chodzi
15 gru 11:25
Łukasz: możesz mi podac wzór który tam zastosowałeś , bo ja już tej matmy mam serdecznie dosyc
15 gru 11:30
Miś: Pochodna funkcji złożonej
Niech f(x) i g(x) będą funkcjami zmiennej rzeczywistej o wartościach rzeczywistych. Jeżeli f(x)
ma w punkcie x pochodną f'(x), oraz g(x) ma w punkcie y = f(x) pochodną g'(y), wówczas funkcja
złożona gof ma w punkcie x pochodną równą g '(f(x))ˇf '(x). Czyli:
[g(f(x)]' = g '[f(x)]·f '(x)
Na przykład mamy obliczyć pochodną funkcji y = sin2x. Jeśli weźmiemy f(x) = sinx, zaś g(x) =
2x, wówczas (sin2x)' = cos2xˇ2 = 2cos2x.
15 gru 11:33
Nikka: funkcja f jest funkcją złożoną − funkcja wewnętrzna to tgx , zewnętrzna − wykładnicza (ey)
f'(y) = (ey)' = ey*y' = etgx*(tgx)'
gdzie y = tgx
sprawdź ile jest równa pochodna tgx i dokończ...
15 gru 11:33
15 gru 11:44
Miś: Tak, tylko bez tego końcowego minusa.
15 gru 11:47
Łukasz: no to miało się odnosic do tego znaku zapytania
15 gru 11:49
Miś: OK!
15 gru 11:52
wiola: e tgx
18 gru 17:38