matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szeregi
Stefan:
Witam.Proszę o sprawdzenie : Zbadać zbieżność takiego szeregu:
(n+2)!
∑
n
=1
∞
8
n
(n!)
2
Kryterium d1Alemberta:
(n+3)!*8
n
(n!)
2
lim
n
→
∞
=
=
8
n
*8[n+1)!]
2
(n+3)(n+2)!*8
n
*(n!)
2
lim
n
→
∞
=
8
n
*8*(n!)
2
*(n+1)
2
*(n+2)!
n+3
lim
n
→
∞
=
=0 <1 szereg bezwzględnie zbieżny
8(n+1)
2
Dobrze myślę?
15 gru 09:22
Jerzy:
masz dobrze
15 gru 09:28
Stefan:
Dzięki
15 gru 09:31