Iloczyn
Frost: Mam wykonać takie iloczyny skalarne i wektorowe
(i−j+k) o (−4i+j−3k)
(−j−2j+2k) x (4i−j+3k)
jak się do tego zabrać?
14 gru 09:52
Frost: dla iloczynu skalarnego wyszło mi −8 a dla wektorowego −8j+5j−7k jakby ktoś mógł potwierdzić
i sprawdzić to zadanie
dla danego przemieszczenia obliczyć wektor prędkości i przyspieszenia, wartość prędkości i
przyspieszenia całkowitego, stycznego i dośrodkowego
→
r=2sin(3ωt)i+2cos(3ωt)j+3t
→
| | dr | |
V= |
| =6ωcos(3ωt)i−6ωsin(3ωt)j+3k |
| | dt | |
→
| | dV | |
a= |
| =−18ω2sin(3ωt)j−18ω2cos(3ωt)j |
| | dt | |
x=2sin(3ωt)
y=2cos(3ωw)
z=3t
V
x=6ωcos(3ωt)
V
y=−6ωsin(3ωt)
V
z=3
a
x=−18ω
2sin(3ωt)
a
y=−18ω
2cos(3ωt)
a
z=0
V− pierwiastek z sumy kwadratów składowych
V=3
√2ω2+1
a− pierwiastek z sumy kwadratów składowych
a=18ω
2
| | dV | |
as= |
| =(3√2ω2+1)'=12ω√2ω2+1 |
| | dt | |
a
2=a
s2+a
d2
a
d=
√a2−as2
a
d=6ω
√ω2−4
Mógłby ktoś zerknąć? Takie zadanie będę miał jutro na kolokwium z fizyki, pisze tutaj bo jest
sporo pochodnych oraz wektorów.
14 gru 10:51
Frost: @ Up, ważne

14 gru 16:59
Jerzy:
iloczyn skalarny OK, wektorowy źle
14 gru 17:06
Frost: Liczyłem z jakiegoś wzoru głupiego

wiem, że da się chyba to macierzami robić ale nie wiem
jak
14 gru 17:18
Jerzy:
i j k
−1 −2 2.... =[ (−6+2)i , (8 +3)j , (−8 −1)k] = [−4i , 11j , −9k]
4 − 1 3
14 gru 17:23
Frost: Okey, mniej więcej wiem. a w tym drugim zadaniu mam obliczoną źle pochodną a
s powinno być
i zmieni się a
d
14 gru 17:31
Frost: a ten wektor jest dobry? Nie powinno być [−4i, 11j, 9k]?
15 gru 10:31
Jerzy:
racja ... 9k
15 gru 10:35
Frost: Oke, lece rozpykać kolosa z fizy na 100%
15 gru 10:36