pomocy
system binarny : 1.111(2)= … (10)
2.101110001(2)=… (10)
3.1011,101(2)= … (10)
4.1211(3)=…(10)
5.14(8)= … (10)
6.99(10)= … (2)
7.155(10)= … (2)
8.1212(10)= … (8)
9. A15B(16)= … (2)
10.0001 0111 1001(2)= … (16)
11. CEB16(16)= … (2)
13 gru 22:00
system binarny : 1. to pierwszy przykład czyli 111(2)=...(10)
i tak dalej
13 gru 22:01
system binarny : Pomocy
13 gru 22:11
sushi_gg6387228:
co oznacza zapis 111(2) = 1* 22 + 1*21 + 1*20= 4+2+1= 7(10)
532= 5*102 + 3*101 +2*100
6. 99 = 64+ 32 +2+1= 1*26 + 1* 25 + 0*24 +0*23 +0*22 +1*21 +1*20= 1100011(2)
155= 128+32 = 160 za duzo, wiec 128+16+8+2+1
13 gru 22:14
sushi_gg6387228:
9. 10. 11 zamien najpierw na system 10
system 16: A=10, B=11, C=12, D=13, E=14 F=15
A 1 5 B= 10* 163 + 1*162 + 5*161 + 11*160= .... (10)
13 gru 22:23
Mateusz: Nie ma sensu zamieniać na system 10
13 gru 22:50
Mateusz: Np.9
1010000101011011
13 gru 22:51